Buejakt på Ny Vrå oktober 2017

Våren 2017 tok jeg endelig det danske buejagttegnet, hadde både kurs og prøve på Hjallerup jagtcenter. Her er et lite referat fra den første jaktturen i danmark med bue 🙂

Jeg kontaktet Ny Vrå for å se om det var noen ledige plasser på jakt. Der var jeg var heldig og fikk en ledig plass den første helga i oktober. Ny Vrå ligger omtrent en halvtimes kjøring fra Hirtshals, noe som ikke gjør det til en lang tur for oss som er så heldig å bo på Sørlandet. Ny Vrå drives av Anders Bach og på eiendomen plantes det pil som i hovedsak brukes til biobrensel, det er også litt poppelskog og åpne områder. Jakten skulle gå over to dager, søndag og mandag. Jeg ankom på lørdagen og ble innlosjert i et tilbygg til huset til Anders. I «jakt»-kjelleren er det blant annet kjøkken, spisebord og sofakrok og alle trofeene på veggene vitner om at det har foregått jakt der i lang tid. Det var 10 jegere som skulle jakte der samtidig. Den eneste jegeren som var der da jeg kom, var også den eneste andre nordmannen. Erling var på plass og som en rutinert buejeger hadde han mange tips å komme med til en mindre erfaren jeger som jeg. Jakten skulle foregå som posteringsjakt i to økter pr dag, morgen og ettermiddag/kved. Pilen gjør at forholdene er ideelle for rådyr, noe som gjenspeiles i den høye vilttettheten. Det var meldt ganske ustabilt vær begge dagene, og siden jeg ikke har så mye fancy jaktklær så valgte jeg å gå for det jeg hadde som var mest lydløst kontra vanntett. Jeg brukte også overtrekksdress med 3D løvkamuflasje og ansiktsmaske.

Anders velger ut de postene som passer best med tanke på vind, det foregår en loddtrekning om hvem som skal på hvilken post. Man kjøres så ut til en av de over 30 postene sittende på en henger. Første økta jeg har er i et tårn som blir kalt for «poppeltårnet», den befinner seg da naturlig nok i en skog av poppel. Jeg har et par åpne områder foran tårnet hvor det kan virke naturlig at det kan by seg skuddsjanser. Jeg måler opp avstander så fort jeg er på post, slik at jeg vet hvilke steder jeg kan skyte. Timene går og jeg ser ingen ting. Regnet høljer ned og det viser seg tydelig at den gamle M/75 buksa til forsvaret er designet for å suge til seg vann og ikke avstøte det. Men da økta er over er stemninga likevel på topp.

På kveldsøkta så har det sluttet å regne og jeg har fått en post som kalles «harestien», der har jeg et pilkratt på høyre side og et åpent jorde på venstre side. Etter kort tid så jeg noen rådyr ute på jorde, men de holdt seg på 150-200 meters avstand. Det var først da en fasan kom dukket opp, at jeg fikk noe å følge med på. Den gikk og surret rundt på omtrent 30-40 meters avstand, og jeg satt og så på den i sikkert 45 minutt da jeg plutselig oppdager noe i sidesynet. To rådyrkje hopper ut av pilkrattet. Jeg kjenner pulsen stiger, men så plutselig er jeg rolig. Plukker ut det dyret som står nærmest. Avstanden er 16 meter. Venter til bredsiden er vendt mot meg, så reiser jeg meg sakte opp mens jeg trekker buen. Tenker ikke så mye, bare gjør det jeg har trent på utallige ganger. Sikter og slipper pilen, alt føles perfekt! Sender melding til Anders, etter en stund kommer han med pickupen. Pilen viser godt blod, tydelig gjennomskudd. Etter dyret ble truffet så løp den inn i pilen igjen. Vi følger gode blodspor og finner dyret liggende ikke mer enn 10-12 meter inn i pilkrattet. Død med hjerteskudd! Mitt første dyr med bue i Danmark er et faktum.

Dyr nr.1

Utsikten til der jeg skøyt dyr nr.1

Dagen etter er det på igjen med en ny morgenøkt. Det har begynt å regne kraftig igjen og vind er det også. Noe som ikke er så rart i og med at Ny Vrå er fult 30 meter høye propeller, som noen har skrudd på for fullt. Men jeg har vært heldig med posten, den er plassert inne i et «veikryss» i en pilskog. Over til pilkrattet på motsatt side av «veien» som jeg har på høyre side er det ca 18 meter, veien på venstre side er det ca 10 meter til pilen starter igjen. Allerede før soloppgang ser jeg to dyr bevege seg i mørket på litt avstand, det er da enda for tidlig til å skyte. Men jeg tenker at dette er en lovende start. Like etter soloppgang får jeg igjen øye på noe, to rådyr kommer gående fra min høyre side.  Posten er trukket inn et par meter i pilen så det er litt pil som vokser foran posten, det gjør at jeg har to gliper jeg kan skyte gjennom. Når jeg ser dyrene i den første glipa er vinkelen for skrå til at et skudd er forsvarlig. Jeg gjør meg klar for at de skal komme til syne i den andre glipa. Jeg vet at avstanden er omtrent 16 meter, plutselig er dyrene kommet til syne igjen. Jeg trekker buen og sikter på det fremste dyret. Vinkelen er god, avstanden er god, og dyrene virker rolige. Jeg slipper pilen og alt virker til å ha gått som det skulle. Dyret snur 180 grader løper fem meter i den retning den kom fra, før den forsvinner inn i pilkrattet. Jeg blir sittende på posten, slik at alt får roet seg. Etter en stund går jeg frem til for å lete etter pilen jeg skjøt, jeg kunne ikke se den fra posten så jeg blir gående å lete litt. Da ser jeg plutselig at det på litt avstand kommer to rådyr frem fra pilkrattet jeg setter meg da bare rolig ned på bakken (i full løvkamo og maske). Rådyrene går mot meg helt til de ikke kan være stort mer enn fem meter fra meg, før de så merker at noe er galt og løper tilbake til dit de kom fra. Jeg fortsetter å lete og til slutt finner jeg pilen, og ikke overraskende med tanke på regnet så står pilen nærmest i en vanndam. Jeg kan bare se litt blod på en fane, ellers er pilen helt ren. Jeg blir plutselig lit usikker, men jeg er ganske sikker på at det var ett  godt skudd. Sender melding til Anders og vi bestemmer oss for at vi setter en hund til å søke for sikkerhetsskyld. Mens jeg venter på Anders setter jeg meg på posten igjen, da får jeg en fasan og flere rådyr på post og noen på svært nært hold. Så har jeg også plutselig to hjort på nært hold, kan ikke være mer enn ti meter fra meg. Ganske intense naturopplevelser jeg fikk da jeg ventet på Anders, så det er tydelig at dette er posten å være på i dag! Et par timer senere er Anders på plass med en ettersøkshund (og person). Jeg forklarer personen hvor dyret løp inn i pilkrattet og hunden begynner å søke. Hunden går nøyaktig der jeg sa dyret løp inn og vi følger hunden inn i krattet. Men ikke mer enn 15 meter så ligger dyret der dødt med lungeskudd, så alt var heldigvis som det skulle. Som de sier så er det er bedre å ha hund på søk en gang for mye enn en gang for lite. Særlig i de tette pilkrattene kan det være vanskelig å finne dyr.

Dyr nr. 2

Siste økta på ettermiddagen er været betraktelig bedre bortsett fra et par kraftige byger, men solen skinner innimellom. Ny post igjen, denne gangen i utkanten av pilkrattet og med posten plassert i en stor hekk, slik at jeg ser inn mot pilkrattet. Det blir en rolig økt på post, med ingen dyr å se. Helt til det plutselig kommer et rådyr gående langs pilskrattet. Den nærmer seg sakte men sikkert, det er ikke mange skrittene den skal ha før jeg kan skyte. Men plutselig kommer Anders med bilen, han ser at jeg har dyr på post og stopper opp omtrent 70-80 meter fra posten og skrur av bilen. Dyret beveger seg faktisk i posisjon til at jeg kan skyte, men jeg tenker at nå er økta over så den kan gå til neste gang. Uvitende om hva som kunne ha skjedd hopper den inn i pilkrattet igjen. Anders plukker meg opp og vi kjører tilbake til gården. Da var jakta over og selv om det ble tidvis veldig vått og litt kaldt, så gjorde det ingen ting. Jakten gikk over all forventning for min del, to rådyr på min første danske buejakt! Det ble til sammen ble det skutt 11 rådyr og to fasaner! Buen jeg brukte var en «PSE bow madness» og spissene var Montec G5 (fastblad), de fungerer fint de, men neste gang prøver jeg nok mekanisk. Jeg fikk lært masse på turen og truffet mange hyggelige folk. Gleder meg allerede til neste gang og får vel avslutte som danskene, «træk og slip»!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *