Jaktrifle på budsjett

Jaktrifle på budsjett

Jeg manglet en rifle i ett gunstig kaliber til å jakte hjort og elg, og bestemte meg derfor i fjor for å kjøpe en ”ny” rifle. Jeg så i hovedsak på rifler i kaliber 308. Jeg ville ikke bruke så mye penger på rifla og etter litt leting så fant jeg en passende rifle på FINN. Den ga jeg 2700,- for inkludert kikkertsikte og litt ammunisjon! Rifla er et godt gammelt arbeidsjern fra BRNO fabrikken/byen i Tsjekkia, dette er de samme som nå produserer CZ-riflene. Modellnavn er: BRNO ZKK 601, og i kaliber 308, rifla er produsert i 1989. Det er en boltrifle med hengslet underbeslag og påmonterte åpne sikter (men det er ikke den typen som har diopter).  Kikkerten som fulgte med er en gammel Bushnell 1,75-5×32 Trophy. Jeg har noe erfaring med rifler og optikk i 20K+ klassen, så jeg vet hvor bra ting kan være.. Så nå gjelder det å se hva dette kan levere.

Men hva synes jeg egentlig om riflepakka til samme pris som en brukt playstation?

Da jeg først fikk rifla trengte den en god puss. Den bar preg av å ha stått i et våpenskap lenge. Den hadde gått få skudd i følge eier. Sluttstykket gikk i starten ganske tregt og ”hakkete” men det har egentlig gått seg til veldig bra og blitt mye bedre ved bruk. Man må være litt obs på at man får plassert patronene riktig i rifla, ligger de litt feil så er det ikke alltid sluttstykket får med seg patronen inn i kammeret. Dette går som regel greit, men lurt å være oppmerksom på det (særlig på jakt). Kjedelig å misse en sjanse på jakt på en sånn ting. Avtrekket på rifla er ett direkte jaktavtrekk og jeg synes egentlig ikke det er så værst, men litt kryp er det. Det er ikke som å knekke en pinne av glass, men med litt skyting ble jeg fort vant med det. Sikringen går omvendt av mange andre sikringer, altså man må trekke den mot seg for å avsikre. Sikringen lager i tillegg ett hørbart ”klikk” når man avsikrer, noe som ikke er helt ideelt. Generelt gir rifla egentlig ett godt inntrykk, den prøver ikke være noe mer enn det den er, ett ”verktøy”.

Kikkertsiktet fungerer under gode forhold ganske ok. Til normal jakt på normale avstander så synes jeg egentlig ikke man behøver så vanvittig mye mer forstørrelse. Men det er ett par ting jeg merker som er negativt med den kikkerten. Det ene er at den dugger endel i regnvær, så man må ha med noe å tørke vekk med, eventuelt vann så man kan skylle vekk duggen. Den andre tingen som jeg har bemerket meg er at den ikke er spesielt lyssterk. På hjortejakt på vestlandet i høst, så hadde jeg hvertfall en time mindre skytelys enn det ett par av de andre hadde med Zeiss kikkerter (som i tillegg hadde større lysåpning).

Presisjonen på rifla er mer enn god nok til jakt, her kommer skyteseriene fra dagens skyting. Skutt på 100 meter med Partizan FMJ BT 145 grains (det går i budsjett treningsammo også :p) Det er skutt sittende i benk og med støtte til rifla. Og husk at det er skutt med 5x forstørrelse og ett retikkel som dekker litt mer enn hele lappen jeg sikter på. Så dette er bare en indikasjon på hvordan rifla går og langt i fra noen vitenskapelig test av riflas egenspredning.

 Ca gjennomsnittavstand fra middeltreffpunkt og senter lapp=2,5cm

Gjennomsnittlig avstand mellom skuddene= 3,29cm

Til sammenligning så er 1 MOA på 100 meter er 2,9 cm  

Oppsummering:

Gammel brukt rifle fra Tsjekkia og kikkert fra (asia?) Ja eller Nei?

Hadde jeg visst at jeg skulle brukt denne rifla på jakt hver helg hele høsten så hadde jeg nok helt klart investert i en ny kikkert. Men det er ikke så ofte (dessverre) at jeg får mulighet til å jaktet elg/hjort med rifle. Derfor er det nok ikke ny kikkert det som blir prioritert med det første. Rifla synes jeg fungerer så bra at eneste grunnen til å bytte ut den ut, må være hvis jeg bare får lyst på noe mer fancy. Eller hvis jeg ønkser å hevde meg i konkurranse, eller hvis jeg skal skyte/jakte på lengre hold. Kjenner jeg meg selv rett så kan nok det fort skje, men det er nok endel andre ting som blir prioritert først.

Konklusjonen er vel ganske klart Ja til rifla. Og tja til kikkerten, beholder kikkerten foreløbig, men kommer nok til å bytte den en gang. Så kan jeg vel avslutte med å si at det viktigste for en jeger er egentlig trening, trening, trening. Og skal man først bruke litt mer penger, så er det generelt lurere å sette av mer penger til optikk og heller spare inn på rifla. Det går absolutt an å klare seg med gamle rimelige rifler på jakt!

Jeg har laget kinnstøtte i Kydex, festet med borrelås.
Januarskyting!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *