Border Bows sin Black Douglas ILF Hex 6,6

Border Bows sin Black Douglas ILF Hex 6,6

Og litt om kjøp av Borderbue

I 2016 bestemte jeg meg for å kjøpe en takedown recurve. Jeg ønsket en bue som jeg kunne bruke på jakt, altså klare det Danske minimumskravet på 40 joule. Men jeg ønsket en bue som ikke hadde så tung dravekt, altså den måtte være rask. Valget havnet på en bue fra Border Bows i Skottland. De er kjent for å lage noen av de raskeste tradbuene på markedet. De utvikler stadig nye lemmer til takedown buene sine. Jeg kjøpte noen Hex 6,6 lemmer som på det tidspunktet jeg kjøpte de ikke var nyeste modell og derfor litt billigere. Riseren er en Black Douglas 17”, den er billigere enn ”toppmodellen” Covert hunter, personlig liker jeg Utseende til Black Douglas riseren bedre. Det som kjennetegner lemmene til Border er at de har ganske ekstrem recurve. Nå er Hex 8 kommet ut og de har  enda mer ekstrem recurve de tidligere modellene. Totalt for riser og lemmer måtte jeg ut med 780GBP i tillegg kommer da frakt og moms inn til Norge. Skal du kjøpe Covert Hunter med Hex 8 lemmer, så må du nok ut med omkring 1500GBP, så sikkert fort over 20 000,- med frakt og moms.

Det som gjør borderbuene så gode å skyte med er at i tillegg til å være raske, så er de veldig behagelige å spenne opp. Dette kommer av lemmenes utforming, holder du deg innenfor dralengen på lemmene så ”stacker” de ikke. Det vil si at dravekta pr tomme øker mest tidlig i trekket. Selvsagt når du holder på fullt trekk så er 45# 45# uansett, men veien dit føles mer behagelig. Jeg har hørt at Hex 8 lemmene faktisk har littegrann ”letoff” og faktisk går ned et pound i dravekt den siste tommen. Har sett et diagram av det, men ikke sett det live, (høres ganske utrolig ut på en recurve). Buen min er fantastisk god å skyte med i tillegg til at den ser bra ut.  Den er satt på 45# på 28”. Vekta kan justeres litt ca 3,4,5# ca med ILF boltene. Bua skyter en 27,9 grams pil ca  190 feet/sec. (Jeg skriver ca fordi jeg har skutt uten å ha en spotter til å kontollere at jeg har dratt til nøyaktig 28” hver gang) Dette gir en joule energi på 46,7. Holder da greit kravet til rådyrjakt i Danmark. ILF lemmene er lette å ta av og på og krever heller ingen verktøy, (men skal du justere på tilleren så må du ha verktøy). Har egentlig ikke så mye negativt å si om buen, men ett par småting kan jeg ta opp. Det ene er at den bråkte endel når jeg skøyt den helt bar, men så satt jeg på strengdempere og limbsavers på lemmene, og nå er den veldig lydløs. Den andre tingen er egentlig ett litt tullete problem, men boltene til lemmene er rustfitt stål og veldig polerte som ser veldig bra ut, men det kunne godt vært ett alternativ i matt farge (mtp. jakt). Kjøper man bue fra Border, så får man kvalitet!

Men.. Det er noen ting som jeg ikke synes er bra med Border Bows. Det som det i hovedsak går ut på er egentlig at jeg synes det var veldig vanskelig å bestille buen. Nettsiden er helt elendig!  Vanskelig å finne frem, dårlige/små bilder. Den blir sjeldent oppdatert og det er vanskelig å finne ut av hva de faktisk selger. Bestilling skjer via mail, noe som forsåvidt er greit, men hvis ikke man vet akkurat hva man skal ha så tar det litt tid å finne ut av hva man faktisk skal sende bestilling på. Lemmene jeg først bestillte var med syntetisk kjerne, denne skal gi 2-3 ekstra f/sec, så jeg gikk for den. På det lille bildet jeg så på nettsiden så var kjernen grå ish. Når lemmene kommer til meg så er kjernen knall turkis. Jeg ble forklart at det var sånn syntetkjernen så ut nå og at den var grå tidligere. Jeg vil ikke ha turkis på bua mi, så lemmene måtte jeg returnere (betale frakt selv) og få tilsendt noen nye med trekjerne. Riseren som jeg egentlig hadde sendt bestilling på var ikke med ILF systemet, men av uviss grunn så haddde de i bekreftelses mailen ført på ILF. (Det kan være fordi vi tidligere i e-post samtalen hadde vært inne på ILF). Det var egentlig mitt ansvar å oppdage dette, men det hadde jeg altså ikke gjort. Jeg ønsket ikke å begynne å krangle om dette og heller ikke vente sykt lenge på at de skulle lage ny riser, så jeg lot det være. I begynnelsen synes jeg ILF systemet så litt rart ut, men nå går det helt fint. I tillegg så synes jeg nå det er veldig praktisk. Lemmene kan bare dras rett av og på når buen ikke er strenget opp.  Men det var altså ikke dette jeg hadde tenkt å ha i utgangspunktet.

En annen ting som jeg ikke synes var bra med Border er at jeg ikke følte at de ønsket å hjelpe meg så mye med noen spørsmål som jeg hadde. De har sikkert mye å gjøre og får mye spørsmål om alt mulig men likevel. Eksempelvis så sendte jeg noen meldinger på messenger hvor jeg egentlig ønsket å komme frem til hastigheten som lemmene leverer, med tanke på å holde kravet på 40 joule. Jeg ble besvart med en link til en forumtråd som ikke svarte på noe av det jeg lurte på. Jeg spurte også om hvordan hex 5 og 6 presterer i forhold til Dryad (et annet buemerke) sine buer, så ble jeg besvart med et spørsmål om hvilke buer som har mest recurverte lemmer. Ikke antydning til å få noe svar i feet/sec som jeg ønsket. Jeg måtte derfor anslå selv hastigheten på buen i forhold til youtubevideoer av andre bordermodeller. Alt i alt ganske styrete å bestille derfra. Jeg tror Border lever på at de leverer buer av så god kvalitet. Hadde de levert ”normale” buer med den nettsiden så tror jeg butikken hadde gått dårlig. Men må si jeg er veldig fornøyd med buen sånn den ble til slutt. Selv om det må sies at hadde vært mye lettere å gå til en annen produsent sin nettside, valgt bue, krysset av for lengde på riser og lemmer og trykket på legg i handlekurv. Håper ikke jeg skremmer noen vekk fra Border for det er virkelig kvalitet man får. Men for å gi noen tips til folk som eventuelt tenker på å kjøpe Border bue så er det ett par ting man kan tenke på.

  • Trenger du takedown? Hvis ikke så har de mange buer som ikke er takedown. Disse er billigere enn takedown modellene. Også er det lettere å vite hva man får, man slipper å gå i surr med forskjellige typer/modeller av lemmer eller riserlengder, typer og materialer.
  • Skal du kjøpe Covert Hunter eller andre border buer, så har Joe Paranee endel videoer på youtube som er verdt å se. https://www.youtube.com/user/JParanee1/videos  
  • Skal du først bruke sykt mye penger på f.eks. en Covert Hunter, så er det nesten så man kan vurdere å kombinere bue-bestilling med en tur til Skottland, så man får sett eksempler der. Eventuelt finne noen i Norge med tilsvarende bue. (Er ikke så mange av de, men det finnes noen)
  • Be om å få tilsendt bilder av det du skal bestille, før du bestiller. Jeg gjorde det med riseren. Men ikke lemmene…
  • Vær tydelig på om du skal ha ILF eller ikke.

Kort oppsummert: Border leverer noen av de beste tradbuene du kan få! Og er en drøm å skyte med. Men jeg opplevde det som stress å bestille bue, særlig hvis ikke man ikke vet akkurat hva man skal ha.

Her kommer noen bilder:

Husk at man ikke må bruke jaktspisser på 3D dyr. Eller generelt på blinkmateriell som ikke er beregnet på det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *