En tur til Lajos Kassai sin verden

En tur til Lajos Kassai sin verden

Ungarn har gjennom historien hatt sterke tradisjoner for bruk av hest, og særlig er de kjent for å ha brukt bueskyttere til hest. På samme måte som mongolerne. Lajos Kassai er en Ungarer som på 80-tallet begynte å lage buer basert på de historiske ungarske buene. Han begynte også med bueskyting fra hesteryggen og utviklet senere ett regelverk for å konkurrere i bueskyting fra hest. Fra skolen hans har det  gjennom årene startet flere Kassaiskoler i Ungarn hvor man kan lære bueskyting fra hest. Det finnes også Kassaiskoler i forskellige land over hele verden. Mange av de ungarerne som driver med dette har dette som en livsstil og de er veldig opptatt av bueskyting, hester og bevaring av den ungarske kulturen.

Buene til Kassai er som jeg skrev basert på historiske buer. De ser veldig fine ut og er gode å skyte med, men alle er laminert med glassfiber, og tuppene (ørene/shiyas) på noen av buene kan nok sies å hente litt mer inspirasjon fra fantasien enn historiske funn. De fleste av de som er seriøse med skytinga bruker også carbonpiler.  Det er flere grunner til at han lager buer med glassfiber, hovedgrunnen må være at å lage historisk korrekte ”rytterbuer” krever svært mye kunnskap og tar lang tid. De er laminert med horn på kompresjonssiden, en kjerne/tupper av tre og lag med sener på strekksiden. Dette er limt sammen med hudlim eller tilsvarende animalsk lim.  Ivar Malde som er en av Norges beste buemakere lager blant annet historisk korrekte rytterbuer, da er starprisen fra 20 000,-. Så da er det mye enklere for Kassai å produsere buer som er laget med moderne lim og glassfiber i en fabrikk. I tillegg til at det er et mye større marked for å selge buer til 2,3,4,5 tusen kr enn 20K+.

 Mange som er litt over snittet interessert i bueskyting har sikkert hørt om Kassai og buene hans. Det finnes mange videoer på youtube av Kassai (og andre) når de er i aksjon, dette er veldig imponerende å se på. Dette er noe jeg har hatt lyst til å oppleve selv! Jeg kjenner en ungarer som i 2016 bodde i Szeged og trente på en Kassaiskole. Jeg inviterte meg selv ned for å se å lære om bueskyting fra hest og teknikkene de bruker.

Jeg fløy ned til Budapest  tok derfra tog ned til Szeged som ligger helt sør i Ungarn, ganske nær grensen til Serbia. Der var jeg med på et par treninger med den lokale Kassaiskolen. Skolen er bygget opp litt på samme måte som en kampsport, hvor man stiger i gradene etterhvert som man blir flinkere. Jeg hadde ikke nok erfaring med hest til at jeg fikk lov til å ri å skyte, men jeg var med å trente på skyting fra bakken. De skyter forresten med pilen på venstre side av buen og med en finger over pila og to fingre under pila. Det som kalles ”mediterranean draw” altså samme teknikk som veldig mange av de som skyter trad/historisk i Europa og USA bruker.  HMS’en var litt anderledes enn det jeg var vant med fra Norge. Det var helt normalt at man gikk å hentet piler fra skivene samtidig som folk skøyt, bare så lenge man holdt seg på motsatt side av den siden pilene ligger på…

Etter et par dager i Szeged skulle klubben opp til ”valleyen” til Kassai på trening. Denne ligger i nærheten av Kaposvar så det er noen timers kjøring. Ungareren jeg kjenner (som snakker norsk) ble dessverre syk og måtte holde seg hjemme.  Så da bar det avgårdet alene med en gjeng ungarere hvor mange av de nesten ikke kunne ett ord engelsk . Etter en hassardiøs kjøretur i en gammel Lada og med sjåførens hjemmelagde ungarske folkemusikk på anlegget, kom vi heldigvis helskinnet frem til der vi skulle bo. Vi tok inn på ett hotell/hostell i nærheten av valleyen. Der planla de morgendagen, dag en skulle være en treningsdag og øving på noe av det som skulle skje på dag to. Dag to skulle være ”åpen dag” det vil si at det kommer besøkende for å se på oppvisning i hestebueskyting. Dag to

ville også bestå av opptaksprøver og graderinger. Morgenen på dag en, måtte alle hjelpe til med litt dugnadsjobb. Dette er noe alle klubbene som kommer der gjør, det er ett stort anlegg han har der, så det er nok en grei ordning at alle hjelper litt til. ”Valleyen” består av Kassais sin private bolig, flere baner for bueskyting fra hest, ridebaner, staller, og overbygde ridebaner. Hele eiendomen er gjerdet inn og dyrene går fritt rundt på eiendomen. Jeg fikk kjøpt meg bue og noen piler på fabrikken til Kassai, som ligger ute ved veien, omtrent en km fra ”valleyen”. Dagene var veldig interessante, jeg gikk rundt og kikket som jeg ville, skøyt selvsagt også med bue. Snakket med de som kunne engelsk og prøvde å snakke med de som ikke kunne engelsk. Jeg fikk smakt ekte ungarsk gulash, (med ukjente ingredienser). Jeg fikk selvsagt sett sjefen i aksjon. Tilbake i Szeged var jeg en tur innom trening med klubben igjen før jeg dro hjem til Norge. Det var absolutt en minnerik tur, og det er gøy å se så mange dedikerte og flinke bueskyttere samlet. I tillegg til å skyte bue sammen så har de ett veldig godt sammhold seg i mellom. En inspirernde og lærerik tur 🙂 Her kommer noen bilder (ikke topp kvalitet på alt). Så lager jeg en egen post på skyteteknikken som blir brukt.   

Fra trening i Szeged
Balansetrening
Sto å rakte løv i valleyen til Kassai, da plutselig denne dukket opp!
Skyting på «riddere» på andre siden av vannet
Fine buer!
Lajos Kassai
Fotball med bue. Skyter piler med blunt på den blå ballen. Om å gjøre å skyte den inn i motstanderenes mål.
Undertegnede med ny bue foran fabrikken til Kassai

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *