Nydambuen, -kombinert bue og stikkvåpen

Nydambuen- kombinert bue og stikkvåpen

Dette er en bue jeg har laget basert på en av buene som ble funnet i en arkeologisk utgravning i Nydam Mose som ligger helt sør i Danmark. Buene er fra 300-tallet og flesteparten av buene var laget i barlind, og er mellom 170 og 190 cm lange. Buene er slanke og fine og med enkle sidenocker for feste av buestrengen. Noen få av buene hadde en pigg av jern/stål eller bein i den ene enden. Dette har sannsynligvis vært for å kunne bruke buen som et stikkvåpen, f.eks når man gikk tom for piler eller hvis strengen ryker i kampens hete. Flere av buene var også surret, dette har sannsynligvis vært for dekorens skyld men kan også ha vært for å sikre at ved ett eventuelt brudd, så holder bitene seg sammen (kjipt med flis i øyet). Buen jeg har laget er ikke av barlind, men av ask. Bua er på ca 50# på 28” og 174 cm mellom «nockene». Piggen jeg har smidd er litt kortere enn det som er på de orginale (ca 8,5 cm), men mulig den er litt mer massiv enn de orginale. Piggen veier likevel bare 16,2 gram. Jeg synes ikke bua er veldig behagelig å skyte med, det blir endel ”handshock” med den piggen på. I tillegg så viste kronografering en nedgang på nesten 10 f/sek etter piggen ble montert (husker dessverre ikke pilvekta) . Om de orginale buene har hatt samme problem vet jeg ikke. De som har valgt å ha pigg på bua må uansett ha tatt en vurdering på at det er bedre å ha en pigg (ekstra våpen) og litt mindre effektiv bue enn ikke pigg i det hele tatt. ”Vanlige” nydambuer uten pigg  synes jeg forsåvidt er veldig fine å skyte med, og skal man lage sin første bue så kan det designet være greit å ta utgangspunkt i.

Smiing av pigg, dette er samme teknikk som brukes for å smi pilspisser (brynjebrytere).
Ferdig pigg, klar for montering. De orginale har som nevnt vært litt lengre enn denne.
Pigg montert
Nedstrenget bue, klar for å brukes som spyd!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *