Jaktbue fra bronsealderen

Jaktbue fra bronsealderen

I 2011 ble det funnet en 3300 år gammel bue ved Åndfonne i Breheimen i Oppland. Buen er bare 131 cm lang og har sannsynligvis vært laget av alm. Buen har litt motbøy i grepet og medbøy i lemmene, noe av medbøyen kan nok ha kommet etter bruk (stringfollow), men at det er så mye medbøy kommer nok av at den har ligget så lenge som den har gjort. (Det er hvertfall ingen fordel med så kraftig medbøy.) Denne buetypen har nok vært praktisk å bruke på jakt i trange/tette omgivelser mtp, den korte lengden. Sjansen er stor for at den er blitt brukt i såkalte ”bogastelle”, små skjulesteder av stein som er blitt brukt av jegere i årtusner. En kopi av denne buen som jeg har sett har vist at den nok ikke har vært kraftig nok til storviltjakt, så det kan tenkes at dette har vært en bue som kanskje ett barn har tatt med seg på jakt, og at ”voksenbuene” har vært betydelig kraftigere.

 Jeg har selv laget tre buer med ispirasjon i Åndfonne buen. Mine buer er gjenbruk av to buer som ikke var noe særlig, og en bue som var knekt. Derfor kunne jeg ikke med det ugangspunktet (materialer og dimensjoner)  jeg hadde lage en nøyaktig kopi. Så buene er basert på åndfonne buen i størrelse og litt i utforming. Mine buer er alle litt lengre enn orginalen, litt bredere og med et flatere tverrsnitt.  Alle buene mine er laget i ask og med total lengder på 135 cm, 137 cm og 138 cm.

På grunn av den korte lengden og at ingen av buene er seneforsterket på ”ryggen” så blir naturlig nok trekklengden også litt kort. Jeg trekker mine til 24”, men det kan forsåvidt være greit med kort trekklengde hvis man sitter sammenkrøket i et bogastelle og skal spenne buen på ett intetandende reinsdyr. Pilene er laget av skudd fra hassel, og påmotert noen spisser jeg smidde for leeenge siden.  To av buene er ca 30# på 24” og den siste er ca 44-45# på 24”, de to svakeste buene har buestreng som jeg har laget av rådyrhud.

Det er gøy å gjenskape historie!

Buen til høyre er den kraftigste. Og de to til venstre er da de med råhudstreng.
På plass i bogastelle!
Reinsdyr så i lendet!
Råhudstreng i aksjon 🙂
Buene med tegning av orginalen

3 thoughts on “Jaktbue fra bronsealderen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *