Kassai sin skyteteknikk

Oppfølgingspost fra posten jeg skrev om turen til Kassai i Ungarn «En tur til Lajos Kassai sin verden» . Her kommer en liten gjennomgang av hvordan skyteteknikk de lærer på kassaiskolene.

Litt info om buene

Kort om buene: For det første så bruker de aller fleste (og Kassai selv) buer med ganske lav dravekt normalt i området 30-40# Dette er det nok flere gunner til, det mest åpenbare og hovedgrunnen er at det gjør det lettere å skyte mye, og fra forskjellige posisjoner uten å bli sliten. Men i tillegg så skyter alle (som jeg har sett) uten noen form for beskyttelse på fingrene, dette er det lettere å gjøre med lette buer. Piler som bommer på mål og treffer bakken holder seg hele mye lengre når de er skutt fra svake buer kontra sterke buer.

En ting man må være obs på er at dravekten til noen av Kassai sine buer måles på 30″ i motsetning til 28″ som er standard for de fleste produsenter. Alle jeg skøyt med i Ungarn brukte buer fra Kassai sin fabrikk. Om dette er et krav er jeg usikker på, men tror nok de fleste føler at det er det som er akseptert. Man kan selvsagt bruke andre buetyper til denne skytestilen, men man må bare være obs på at buen tåler lange nok dralender. Når jeg skyter «vanlig» trekker jeg ca 28″, men med Kassaiteknikk drar jeg ca 31″. En annen ting et at man bør ha en bue som er relativ stiv i grepet og ikke har så mye «handshock» dette fordi man skal holde piler inntill buen. («Handshock» blir mindre med svakere buer.) Buen jeg bruker her er en Kassai Falcon på 36# på 30″.

Så til selve skytinga

Steg 1, utgangstilling
Steg 2, Trekk
Steg 3, Slipp og fullføring

Tre steg, tre posisjoner

Strengen dras med tre fingre, en over og to under, altså vanlig «mediterranean» trekk. Når man trekker bua så drar man rett ut og ankrer på brystet. Dette gjør de fordi det er ett stabilt ankringspunkt når man rir på hest med buen. Man fullfører slippet/skuddet ved å strekke ut hånden slik som bilde 3 viser. Dette steget hopper man som regel over når det skal skytes flere piler etter hverandre veldig fort.

Når man trener på bakken altså uten hest. Så er det tre basis posisjoner som det ofte veksles mellom. Skudd forover, til siden og bakover. Grunnen er fordi man tenker at man rir en hest forbi et mål, og må derfor trene på alle posisjonene som oppstår. Under trening skyter man gjerne serier hvor man veksler mellom hver posisjon mellom hvert skudd. Det skytes gjerne ett skudd forover, så henter man ny pil mens man snur seg og skyter ett skudd til siden, ny pil mens man snur seg og ett skudd bakover. Legg merke til at når man skyter bakover så vinkles buen til siden, dette for å simulere att hestens kropp er der. For å unngå att pilen faller av hånden så vris fingrene i strengen. Da kan man faktisk skyte liggende bakover uten at pilen faller av.

Posisjon 1, skudd forover
Posisjon 2, skudd til siden
Posisjon 3, skudd bakover
Normalt trekk
Fingrene vris for å holde pilen på plass ved vinkling av buen
Når fingene vris i strengen er ikke dette noe problem.

Pilenes plassering i buehånden og trekk av piler

Når man rir og skyter så holdes pilene i buehånden inntill buen og mellom fingrene. Derfor det er greit med en bue som har lite vibrasjoner i grepet (Handshock), man merker det med en gang hvis det er et problem med sin egen bue.

Det er litt individuelt hvor mange piler man plasserer hvor, men man holder noen piler under hånden mot buen. Dette er normal de første pilene man plasserer. Hvis det trengs noen flere piler så holder man de med fingrene. Det er viktig å begynne med å trekke de pilene som holdes med den nederste fingeren og pilen som er nærmest kroppen/ytterst, da løsner ikke alle pilene når du trekker ut en. Jobb deg videre på en finger, før du går til neste finger. Når du drar ut en pil, så vinkler du buen litt og fører pilen gjennom buen, altså mellom buestreng og bue. Det er derfor den skinnbiten er limt på innsiden av buens øvre lem, den beskytter buen hvis man bommer og kjører pilspissen inn i buen. Man kan tydelig se at denne buen har fått kjørt seg litt.Okei så slik gjør man det:

Pilene holdes mot buen og nockene plasseres samme vei, for å gjøre det lettere å trekke pilen ut riktig
Fra andre siden, legg merke til hvordan tommelen brukes til å støtte hver pil, pilene legges seg på en måte rundt buen. Her vil man begynne å trekke den pilen som er helt til venstre.
Her med flere piler, pilene bak holdes med lillefingeren. Her ville man begynt å trekke alle pilene fra lillefingeren først for så gå over til de andre.
Enda flere piler, her brukes en finger til. Jo flinkere man blir jo flere piler kan man naturlig nok holde
Fordel med carbonpiler er at de er tynnere enn trepiler og dermed er det lettere å holde mange piler

Plassering på streng

Når man trekker piler, så gjøres det også litt individuelt. Det viktigste er at man får pilen mellom pekefinger og langefinger, og også at nocken hviler mot tommelen eller «bunnen» av tommelen. Da kan strengen gli langs huden og rett inn i nocken, samtidig som man får fingrene i posisjon for å skyte.

Legg merke til teipen på strengen, den gjør at når man nocker pilen så nocker man over nockpunktet. Da sklir man bare ned pilen langs strengen slik at den treffer teipen (som her er nockpunktet).
Teipen er vanlig sportsteip
De aller fleste skyter carbonpiler med plastnock, og de bruker en tang til å brette ut nockene, slik at man lettere skal treffe strengen. Man trenger ikke varme nocken før man bretter den ut.

Sikteteknikk

Slik man sikter kalles ofte for innstinktiv skyting. Skriver ikke så mye om dette, men greia er egentlig bare at man fokuserer på det man skal treffe, og så bare skyter man. Etterhvert så lærer hjernen og kroppen selv når «siktebildet» er perfekt og man kan slippe pilen. Dette kan sammenlignes med å øve på å kaste en snøball. Bare trene masse, så får man det til 🙂

Håper dette kan vise litt av hvordan det foregår. Det er vanskelig å få med alle detaljer og aspekter i en sånn post, men håper jeg fikk med det viktigste. Lykke til med skytinga!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *