Bukkejakt i Danmark juni 2019 del 1

5. juni 2019

Jeg tok ettermiddagsfergen til Danmark og ankom Hirtshals ca kl 20.00. Kjørte så sørover en drøy halvtime i vindstille og fint vær. Eiendommen jeg skal til er det noen jeg kjenner eier, og jeg er så heldig at jeg får lov til å jakte der. Da jeg kjører inn på eiendommen ser jeg et rådyr med en gang, ikke en bukk men det lover alltid godt å se dyr. Det er en kjempefin eiendom som varierer mellom blandingskog, barskog, bøkeskog og jorder som står i brakk. I tillegg er det ganske kuppert for å være Danmark, noe som gir en ekstra dimenson til det hele. Første kvelden går med til å finne en passende plass å sette opp en «treestand» som jeg har lånt. På vei ut ser jeg flere rådyr på 50-80 meters hold. Der jeg egentlig hadde planlagt å sette den opp er det allt for tett vegetasjon, så finner en plass i en granskog hvor det ser ut som det går noen dyretråkk. Det er første gang jeg setter opp en slik, så det tar litt tid. Ombestemmer meg også og tar den ned igjen og setter den opp i ett nytt tre. Andre gangen går det betydelig enklere. Går så tilbake til bilen, spiser noen brødskiver før jeg finner frem liggeunderlag og jervenduk og tar kvelden.

6. juni 2019

Morgenen 6. juni. Går ut til «treestanden», men er egentlig alt for sent ute (sov litt lengre enn planlagt). Sitter ett par timer uten å se noe som helst. Bestemmer meg for å gå på en liten smygjakt over ett åpent område med litt småbuskas her og der. Har god vind og går rolig utover. Ser plutselig noe bevege seg 40-50 meter fra meg, på andre siden av noen busker og unge furutrær, ser at dyret har retning mot meg, så jeg setter meg ned å venter. Skrur på kameraet på buen og på hodet. Noen sekunder senere hopper det frem ett rådyr på skuddhold. Men ingen bukk dessverre, så den får gå videre. Smyger litt videre, men ser ikke noe mer, bortsett fra noen dyr på 100+ meter. Og i 11 tiden går jeg tilbake til camp.

Får testa den nye jaktdressen fra Swedteam, men junivarmen gjør den for varm til å brukes hele tiden.

Kl 16.00 går jeg ut på post igjen, denne gangen til en post jeg brukte suksessfullt forrige gang jeg var her. Det er et hjørne på et jorde, der har jeg laget en liten «lomme» i noe buskas som jeg sitter i. Det er noe aktivitet med dyr som jeg ser på 80-150 meters avstand, ellers lite. Men etter et par timer så kommer det plutselig en 6-tagger frem fra ingensteds! Den kommer dessverre rett mot meg og ikke langsetter jordekanten som jeg regnet med/håpet på. Dette gjør at jeg er mye lettere å oppdage, og selv uten at jeg har beveget meg noe nevneverdig så merker at noe er galt på 30-35 meters avstand, og endrer kurs bort fra meg. Senere kommer det en fasan på ca 20 meter og jeg ser endel råer på riflehold. Når det nærmer seg solnedgang og jeg er nesten klar for å gå inn så stikker 6-taggeren frem hodet fra en treklynge 60-70 meter fra meg. Den går langs etter trelinjen, men bort fra meg. Siden jeg uansett var på vei til å gå inn så bestemmer jeg meg for å prøve å avskjære den, begynner derfor å gå en halvsirkel rundt bukken for å finne ett sted å vente på den. Dessverre oppdager den det desperate forsøket mitt og løper inn i skogen. Når jeg kommer tilbake blir det pasta bolognese fra Real til middag og lyn og torden til dessert. Sitter i bilen og venter til det verste været har gitt seg. Når det etter en halvtimes tid bare regner mye og ikke ekstremt mye så går jeg ut av bilen og finner ett skur. Der legger jeg meg under for å sove. Kommer kanskje til å drømme om 6-taggeren.

7. juni 2019

Står opp rett før soloppgang og gjør meg raskt klar til å ut på post. Jeg planlegger å postere i noen busker ute på ett åpent område. Jeg går gjennom skog for å komme bort til «jordet», da jeg kommer til kanten setter jeg meg ned for å kikke litt. Da ser jeg ganske raskt ett hunndyr som beiter 70-80 meter fra meg. Jeg blir sittende lenge å vente for å se hva som skjer. Plutselig dukker det opp en bukk, det kan se ut som det er 6-taggeren fra igår. Jeg blir sittende å vurdere mulighetene mine. Etter en god stund når jeg skjønner at den ikke har planer om å komme i retning av meg, så bestemmer jeg meg for en «stalk». Jeg tar sikte på noen busker som er mellom meg og bukken ca 50 meter fra meg, og ca 20 meter fra bukken. Klarer jeg komme meg bort dit, så kan det være mulighet for skuddsjanse. Jeg bokstavelig talt åler meg bortover i det knehøye gresset, jeg blir fort gjennomvåt ettersom nattens regn ikke har fått sjanse til å tørke opp. Det går sakte, og lenge ser planen min ut til å fungere, men når jeg er ca halvveis så begynner bukken å bevege seg lengre bort fra meg. Mye raskere enn jeg klarer å åle. Om bukken bare ville til en ny plass eller om den fikk ferten av meg er ikke godt å si. Da bukken er ute av syne bestemmer jeg meg for å gå rundt den og vente på ett sted jeg tenker det er sannsynlig at den går. Jeg beveger meg ganske raskt gjennom terrenget og finner en plass jeg synes virker fornuftig. Etter litt tid så hører jeg noe komme. Men maks uflaks så kommer den der jeg absolutt ikke hadde tenkt. Den kommer gående mot meg bakfra, en retning jeg hverken har noe særlig skuddfelt eller synsfelt pga. vegetasjon. Den «bjeffer» og løper bort. Jaja, da slo den meg igjen. Etter dette går jeg til en ny plass hvor jeg sitter litt, før jeg bestemmer meg for å flytte «treestanden» fra der jeg monterte den første kvelden, jeg flytter den til samme område hvor bukken gikk på meg. Setter den opp i en kraftig bøketre som gir meg skuddfelt både rett frem og til høyre. Etter dette tar jeg pause for dagen for å lade batteriene, bokstavelig talt og metaforisk.

Åler meg bortover, med buen og pilene foran meg. En vanndråpe på gopro’en beviser hvor vått det var

2 thoughts on “Bukkejakt i Danmark juni 2019 del 1

  1. «pasta bolognese fra Real til middag og lyn og torden til dessert». Hahah uffda for deg, jeg hadde tatt bolognese any day??

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *