Bukkejakt i Danmark juni 2019 del 2

7. juni 2019

Pausen ble tilbragt en liten kjøretur unna på det nærmeste bibliotek, der fikk jeg ladet jeg hadde med av kamera, pc, mobil og i tillegg benyttet meg av litt gratis wifi. Så en liten svipptur innom Føtex på vei tilbake for å fylle på med etterforsyninger i form av vann, blåbær og sjokoladekjeks. Blåbærene skuffet stort, men kjeksene leverte heldigvis det de skulle. Klar for ny økt, og jeg velger å prøve den nyopsatte treestanden. Jeg sitter lenge uten å se eller høre noe som helst, altså av rådyr. Fuglene viser selvsagt sin tilstedeværelse med en kontinuerlig kvitring/synging akkompangert av noen fæle skrik til en rovfugl som har tilholdssted i ett nærliggende tre. Denne rovfuglen av ukjent brun type (muligens en musvåk) kom på ett tidspunkt flyvende rett mot der jeg satt. Heldigvis svinger den unna i siste liten da den oppdager at jeg ikke er en del av bøketreet jeg sitter i. Det var egentlig det mest spennede som skjedde på den økta, og etter nesten fem timer i treet så pakker jeg sammen og går tilbake. Ser et rådyr på et jorde på vei tilbake, men det er ingen bukk og det hadde nesten uansett vært for sent til å begynne på en ny åletur. Vel tilbake i «campen» får jeg fortært noen brødskiver og sjokoladekjeks. Men før jeg tar kvelden får jeg gleden av å se en ugle (også av ukjent type) som kommer svevende forbi.

8. juni 2019

Jeg velger denne morgenen å gi treestanden et nytt forsøk. På vei ut til post støkker jeg to dyr på litt avstand. Det ene ser ut til å være bukk, bra å se dyr, men ikke bra å støkke dem bort. Jeg klatrer opp i bøketreet og setter meg på plass. Etter en times tid begynner det å regne, men den tette løvverket til bøketrærene gjør at jeg såvidt merker noe til det. Det eneste jeg ser av liv er tre ender som svømmer rundt i en liten dam som jeg har utsikt til fra posten. Selv musvåken er fraværende. Etter fem og en halv time uten noe rådyr observert tenker jeg det er på tide med en pause. Går tilbake igjen for å legge en ny plan for ettermiddagsøkta.

Eierne av eiendommen kommer innom for å ordne litt diverse og gårdsuset ble da låst opp slik at jeg kunne velge å sove innendørs hvis jeg ville det. Under en gåtur vi hadde på eiendommen hopper det plutselig frem en hjort! Det er ikke mange sekundene før den er borte, men dette betyr kanskje at investeringen i «hjortepiler» kanskje ikke var så dum (selv om det ikke er aktuelt på denne turen selvsagt). Kveldsøkta velger jeg å postere i et lite «rede» jeg har laget meg i noen busker midt ute på ett jorde. Der ser jeg ofte dyr, har også sett bukk. Rådyrene spiser også av disse buskene. På vei ut til post så går jeg først på ett rådyr når jeg går gjennom noe høyt gress. Og så ser jeg et par til på avstand. Når jeg er på post så kommer det etterhvert to dyr (ingen bukk) som blir gående å beite på jordet lenge, helt til de finner et sted å legge seg ned. Der blir de liggende hele økta jeg sitter der. Jeg ser også et rådyr som har et kje med seg, noe som er hyggelig å se. Musvåken svever høyt over himmelen og følger nysgjerrig med. Økta ender resultatløs igjen, men jeg har troa og tenker prøve samme plass neste morgen.

9. juni 2019

Denne morgenen starter jeg ute på det store åpne området i redet mitt, «blind» eller hva man vil kalle det. Støkker bort tre dyr nesten ved posten min. Gøy å se dyr, men ikke så gøy at de ser meg. Fra posten min så ser jeg noen dyr på avstand, men ikke noe mer spennede enn det. Etter noen timer velger jeg å gå en runde, jeg går egentlig rundt ca halve eiendommen nesten ute ved eiendomsgrensen, setter meg ned noen plasser underveis for å se om jeg ser noe. Ser ett dyr på den turen, men ingen bukk. Så ikke noe å smyge etter. Til slutt ender jeg opp ved treestanden, der tar jeg siste timen av økta. Når økta er ferdig, så surrer jeg rundt litt på gården og slår litt gress med ljåen. Så ser jeg noe bevegelse på et jorde langt unna. Tar frem kikkerten (en ganske dårlig kikkert) og klarer såvidt å se at der står det en bukk… Vurderer om jeg skal følge etter den, men før jeg får bestemt meg er den borte. Så blir heller lunch.

Kveldsøkta starter samme sted som morgenøkta, skjer ikke mye første par timene, før plutselig en bukk kommer i full fart forbi. Jeg tror det var en gaffelbukk, men vanskelig å bestemme på det lille øyeblikket jeg så den. Den var på skuddold, så dette kunne fort blitt en god sjans, hadde den bare kommet rolig. Jeg mistenker at den har fått ferten av meg før den kom inn i mitt synsfelt. Vinden har ofte vært vanskelig å forutse synes jeg, og har intrykk av at det blåser fra alle kanter. Jeg velger faktisk å bytte post igjen, vet ikke helt hvorfor, men jeg setter meg hvertfall på den posten jeg skøyt dyr fra forrige gang jeg var her. Der er det vanligvis fint å sitte, men denne gangen var det så mye knott der at etter en times tid gir jeg opp der også. Resten av kvelden blir brukt på å smyge/tusle rundt litt på måfå, kanskje ikke den beste strategien hehe. Men ser endel dyr (ingen bukker selvsagt) og ser også igjen ugla fra ett par kvelder siden. Den holder ofte til i en låve som står her, men når det kommer folk, så trekker den seg ofte litt unna. En økt igjen i morgen og jeg fant en gammel hestesko på gården, så kanskje den kan bringe meg lykke.

Fantastisk morgen den 10 juni.

10. juni 2019

Starter dagen tidlig som vanlig, står opp kl 04.00 og er snart ute på post. Denne morgenen er det litt kaldere og ganske disig, men oppholdsvær. Setter meg i den samme busken hvor det kom en bukk forbi igår. Denne morgenen ser jeg faktisk ingen rådyr på vei ut til post. Men etter å ha satt meg så hører jeg mye lyder fra rådyr inne fra skogkanten. Ingen som kommer ut til meg dessverre. Det er vindstille og jeg merker med en gang at knotten er et problem. Tar opp hetta og prøver å dekke til ansiktet med den ene hånden, vanskelig å vifte vekk knott uten å begeve seg. Jeg begynner å savne vinden fra igår. Det blir et par lange timer, men når sola står litt høyere på himmelen og det kommer noen små vinddrag forsvinner endel av knotten og det blir igjen levelig å sitte på post. Bortsett fra en hegre som fløy over meg så har det vært lite synelig tegn til liv. Før plutselig jeg ser noe brunt bevege seg i skogkanten, kan det være en bukk? Tar frem kikkerten, dessverre ingen bukk nå heller. Ut resten av morgentimene dukker det opp flere dyr, men ingen bukker. Kl 10 pakker jeg sammen og går tilbake. Tar ned treestanden og pakker bilen. Det har vært en helt perfekt tur, bortsett fra at det ikke ble noen bukk. Buejakt er virkelig jakt på dyrenes premisser og det er det som gjør det så spennende. Man skal være dyktig, men i tillegg ha litt flaks. Flaksen kan jeg ikke gjøre noe med, men jeg kan alltids forbedre meg selv som jeger. Ved å legge ned den mengde trening som trengs for å være dyktig nok med buen, lytte til råd fra andre og i tillegg lære av egne erfaringene jeg tar med meg fra turer som denne. Jeg har fått sett mye dyr og fått prøvd litt forskjellige jaktmetoder/strategier. Ingen rådyrsteik denne gangen, så da får jeg nøye meg med en kebab i Hirtshals. Tenker at høsten kan bli bra!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *