Drakensberg, Sør-Afrika

Onsdag morgen den 10 juli tok jeg en buss fra rutebilstasjonen i Johannesburg (ikke en veldig koselig plass) ca fire timer sørover til en by som heter Harrismith. Der ble jeg plukket opp av manageren på Witsieshoek Mountain Lodge, som så kjørte meg en enda en times tid sørover til lodgen. Den ligger på ca 2000 meters høyde og består av et hovedhus som inneholder: resepsjon, resturant, bar og tv-stue. Rundt hovedhuset ligger forskjellige små hus til overnattende gjester. Det er en fantastisk fin plass, og med høy standard. Hvertfall sammenlignet med hostellene jeg vanligvis sover på… Lodgen ligger i nærheten av ”The Amphitheater” som er en del av fjellkjeden Drakensberg. Amfiteateret er også målet for denne ”ekspedisjonen” , planen er å gå tre dager i fjellet her sammen med en guide fra Govertical mountaineering. Fjellkjeden Drakensberg ligger både i Sør Afrika og Lesotho og jeg skal gå i et område som ligger på grensen mellom de to landene.

Utsikten fra hytta jeg sov i på Witsieshoek lodgen.

Jeg møter guiden onsdag ettermiddag og vi legger en grov plan for morgendagen. Torsdag morgen møter jeg guiden igjen, vi gjør de siste finjusteringene på pakningene før vi kjører fra lodgen. En kort kjøretur unna stopper vi på en parkeringsplass (Sentinel car park) dette er utgangspunktet for de fleste turer i dette området. Her må vi betale en liten ”fjellavgift” og fylle inn skjema med blandt annet fullt navn/adresse, pårørende, hva slags utstyr vi har med, erfaring fra fjellturer og når vi planlegger å returnere.  Ganske uvant for en som er vant med å gå i Norsk natur.. Etter papirarbeidet er gjennomført så starter vi å gå oppover. Vi har satt en grov plan for hvor vi skal, men tar det litt som det kommer. Planen er hvertfall å gå opp til det høyeste punktet i Amfiteateret som ligger på ca 3200 moh. Sekkene anslår jeg til ca 20 kg, jeg har med jervenduk, sovepose, mat, vann og varmt tøy. Temperaturene i fjellene på denne tiden av året kan variere fra -15 grader på natta til godt over +20 grader om dagen, så man bør være forberedt på det meste. For å komme opp til fjellplatået så har man valget mellom å klatre opp en sjakt eller klatre opp ett par stiger som er montert i fjellet, disse kalles for ”the chain ladders”. Vi velger sjakten opp og tenker vi kan ta stigene ned igjen. På vei opp sjakten passerer vi en liten gruppe fra et nærliggende hostell  på en guidet dagstur. Etter vi har kommet opp til platået så møter vi enda en liten gruppe som har vært på tur med en overnatting. Derfra går vi mot det høyeste punktet på  Mont-Aux-Sources som ligger på 3282 moh. Jeg synes å kjenne litt til å luften er litt tynnere enn jeg er vant til, men turen opp går uten problemer. Vi har da hatt en stigning på omtrent 900 høydemeter.

På vei opp til det høyeste punket, her på ca 3000 moh.

Etter vi har nådd toppen går vi tilbake mot kanten av platået, utsikten er spektakulær. Vi følger kanten litt før vi finner ett sted å slå leir for natten. Temperaturen på natta er helt ok, litt under frysepunktet. Neste dag går vi store deler av dagen langs ”kanten” på fjellplatået. Det er stup på 900 meter, så det gjelder å være forsiktig. Vi går bort til det som skal være verdens nest høyeste fossefall, men det er så tørt her om vinteren at det er minimalt med vann som renner utfor fossen, altså ikke så veldig spennende å se på.

900 meters stup!
Den lille spissen man ser stikker opp mellom to fjell i horisonten kalles «the devils tooht»

Vi krysser så litt innover i fjellet og krysser grensen til Lesotho, det er varierende fra ganske flatt til endel stigning. Generelt er det ganske greit terreng å gå i, om noe så må det være den tynne luften og bratt terreng som eventuelt gjør det tungt å gå. Vi har kurs mot det som på kartet er avmerket ”grotte” men som viser seg å være mer som ett overheng. Det er også første gang guiden er på denne plassen og der bestemmer vi oss for å ha camp. Vi har faktisk gått en hel dag uten å se noen andre personer. Våkner opp neste morgen til en flott soloppgang og en kjempefin utsikt.

Nattens camp
Utsikt fra «grotta»

Denne dagen skal vi gå ned fra fjellet igjen, vi velger en litt annen vei tilbake og går store deler av strekningen i Lesotho, der treffer vi på noen små gjeterhytter i stein som hører til Basotho gjetere, de har beitedyrene i lavereliggende områder nå om vinteren, så det er ingen der. Ifølge guiden så er det like greit, da de ikke alltid er like hyggelige å treffe på.. Etter noen timer kommer vi til kjettingstigene, det er fire stiger i to ”etasjer”. Den ene er på ca 20 meter, så det gjelder å ta det i ett rolig og kontrolert tempo, uten sikring og med stor sekk på ryggen så vil man ikke gjøre feil. Turen ned stigen går fint og nedenfor platået så er det nesten finere omgivelser å gå i etter min mening. Ikke så spektakulært høyt, men veldig fint å gå på de opparbeidede turstiene som ligger i fjellskråningen, både bavianer og ”mountain reedbuck” ser vi her. Bavianene holder seg på en fornuftig avstand og er ikke påtrengende slik som de kan være i områdene rundt Cape Town.

Vann henter vi fra de små bekkene som renner på platået.
Gjeterhytte i Lesotho
Kjettingstigene
Vel så fint her som på toppen etter min mening.
Dette er også nedenfor platået. Vil anslå ca 2300 moh.

En liten time senere er vi tilbake til bilen. En flott fjelltur og hvis man har muligheten så kan det anbefales en tur opp til ”Amfiteateret”. Det er veldig greit med guide, men for min del var det mest med tanke på logistikken rundt selve turen. De bestillte bussbilett fra Johannesburg, ordnet med henting i Harrismith, kjøpte inn mat til turen, bestillte overnattingene på lodgen og jeg ble kjørt tilbake til Johannesburg. Jeg fikk også låne liggeunderlag og en varmere sovepose enn den jeg hadde, kunne også lånt mer utstyr hvis jeg hadde hatt behov for det.  Hvis man er flere som reiser sammen og f.eks. har leiebil og kjører til Sentinel Car Park, så er det ikke noe problem for nordmenn som er vant til å gå på tur å gå opp der på egenhånd. Hyggelig og lettvint med guide, men skulle jeg dratt opp i samme området igjen, så blir det nok uten guide. Men en fin tur i et veldig fint område, som absolutt kan anbefales.

Afrika

3 thoughts on “Drakensberg, Sør-Afrika

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *