Bukkejakt i Danmark juli 2020

Bukkejakt i Danmark juli 2020

Søndags morgen den 12 juli reiser jeg ned med fergen til Danmark, klar for tre og en halv dag med bukkejakt. Bukkejakta i Danmark slutter den 15 juli, så det er de siste dagene av sesongen jeg får med meg. På søndags ettermiddag så klatrer jeg opp i et tre og monterer «climberen» samme sted som jeg skjøt et dyr i desember. Det er inne i en bøkeskog så det er lite som vokser langs bakken og dermed god oversikt over området. Jeg presterer å være optimistisk med tanke på vær og temperatur. Det blåser litt opp og blir surt og kaldt. Jeg har selvsagt kledd meg for tynt. Så der sitter jeg da den første økta på post og fryser mer i juli enn det jeg gjorde i desember. Det kommer en rev forbi, og jeg ser et ekorn som hopper rundt i noen trær i nærheten. Det er ikke så mye rådyraktivitet, men jeg ser en spissbukk den første kvelden, så det styrker håpet om å få en bukk på skuddhold de neste dagene.

Klar for jakt og poserer velvillig for min venn selvutløser

Neste morgen mandag den 13 juli setter jeg meg på post kl. 06.00. Har lært av mine feil og tar på meg stillongs og ulltrøye. Sitter i 4 timer og uten å fryse denne gangen. Jeg ser en spissbukk denne gangen også, med all sannsynlighet den samme som i går. Den lusker rundt på 50 meters avstand og nekter selvsagt å komme inn på skuddhold. Ettermiddagsøkta er også relativt rolig, jeg støkker et rådyr på vei ut til post, men ellers ser jeg ikke noe rådyr. Derimot ser jeg faktisk en mår!

Litt uskarpt, men her er måren!

Tirsdag 14 juli er jeg klar på post ved soloppgang 04.45. Det regner nesten hele dagen, men heldigvis ikke så mye. Jeg ser en gaffelbukk på morgenøkten og en rå på ettermiddagsøkten. Jeg ser også en røyskatt rett før jeg skal ta kvelden. Første gang jeg har sett både mår og røyskatt i dette terrenget så det er gøy! Solnedgang er 22.14, inni bøkeskogen er det litt mørkt, så 22.00 har jeg avsluttet alle kveldene.

Utsikten fra treet

Onsdag 15 juli er siste jaktdag og morgenøkta blir den økta med mest aktivitet. Jeg ser tre dyr ganske tidlig på dagen som svinser rundt, ser en gaffelbukk (utenfor skuddhold). Det har tydelig vært mindre aktivitet rundt denne posten enn det var i desember. Men det er vel typisk på denne tiden at dyrene ligger litt mer i ro. Men jeg har sett dyr rundt omkring i terrenget andre steder på eiendommen på dagtid, når jeg ikke sitter på post. I et desperat siste forsøk så velger jeg å flytte climberen bort til der jeg har sett spissbukken og gaffelbukken oppholde seg. Blir litt tråkking rundt treet jeg skal klatre opp i fordi jeg må kutte litt større skuddfelt. Siste økta ser jeg dessverre ingen rådyr. Men tenkte jeg måtte prøve, jeg ville ikke sitte i det samme treet en gang til og se bukken stå der samme plassen og utenfor skuddhold. Heldigvis så jeg heller ikke noe dyr der jeg opprinnelig satt, det hadde vært litt kjipt… Helt på tampen av den siste økta ser jeg en mår igjen, kan godt være det er den samme som jeg så på mandagen. Denne gangen passerer den nesten helt under treet jeg sitter i.  Det har vært tre og en halv dag med varierende vær og temperatur, men mange fine opplevelser. Jeg har hatt økter på ca 4 timer pr økt (noen ganger litt kortere), så ca 7-8 timer om dagen. Jeg har bevisst valgt å ikke sitte lenger for å holde bedre fokus når jeg sitter der. Det ble dessverre ingen bukk denne gangen, men til høsten venter nye sjanser!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *