Danmarkstur med bygging jaktposter juli 2020

Den 16 juli 2020 dagen etter bukkejakten er avsluttet, har jeg tre og en halv dag bak meg med bukkejakt. Det ble ikke noen bukk på denne jakta dessverre, men nå har jeg noen dager til å forbedre jaktområdet til høstens jakt. Frem til nå så har jeg bare brukt en «climber» eller postert direkte på bakken ulike steder på eiendommen. Nå tenker jeg at jeg skal se hva jeg kan få til av permanente eller halvpermanente poster. 

Jeg begynner med et raskt googlesøk etter jaktstiger, jeg ser på litt forskjellige bilder for inspirasjon. Lager meg så en enkel skisse av hvordan jeg ser for meg at jeg skal lage mine jaktstiger. Jeg har allerede tilgang på en del lengder med 39x73mm lekter som jeg tenker å bruke som en del av konstruksjonen. Men i tillegg må jeg ha noen bord og noen lengder med 48x98mm. Jeg undersøker nettbutikken til den lokale byggevareforhandleren og oppdager at det man i Norge kaller for «to fire» eller 48x98mm, står i Danmark merket som 50x100mm. Jeg kjører bort til butikken og finner meg fire lengder med «halvtreds hundre» og noen meter med 16x100mm.

Materialene brukt til jaktstigene

Tilbake på gården igjen så setter jeg i gang med å bygge. Materialene jeg har kjøpt i tillegg til de lektene jeg hadde tilgjengelig fra før holder til å bygge to jaktstiger. Lektene jeg hadde fra før er ikke impregnert ellers så er materialene jeg kjøpte impregnerte. Skruer, spiker og verktøy hadde jeg med meg fra Norge. Jeg setter i gang med å snekre, planen min er sånn halvveis på plass i hodet. Jeg har faktisk et fagbrev som tømrer, så selv om jeg ikke har jobbet fulltid som tømrer siden jeg var lærling så sitter det i fingrene fremdeles. Jeg følte derfor ikke noe stort behov for å lage en veldig detaljert plan når jeg bygget. Jeg bare skrur det sammen og finner ut av målene etterhvert som jeg jobber og sånn jeg synes det passer. Og etter ikke så lang tid så var to stiger ferdige. Dette er ikke noen «how to» lage jaktstige, men det går jo an å hente inspirasjon fra de bildene jeg har med. Jeg har også tatt med målene jeg har brukt på stigene.

Man kan nok gjøre dette på flere måter, men her ser man hvordan jeg har gjort det.

 Jeg har aldri jaktet fra denne type jaktstige før, så det kan være jeg finner ut senere at jeg vil gjøre noen justeringer på utformingen av stigene. Men jeg synes de virker til å fungere ganske bra etter det lille jeg har testet dem ut. Når man bygger så kan det være lurt å tenke på at man lager plattformen sånn at den heller en liten anelse bakover. Jeg tror man sitter litt mer behagelig da.Sånn at man ikke føler at man sklir av og må holde igjen hele tiden.

Målene på stigene er:

  • Lengde på bein/vanger er: 2,5 meter på den ene stigen og 2,8 meter på den andre.
  • Lengde på skråavstiver fra vange til sitteplattform er: 165 cm
  • Størrelse på fotplattform er: dybde 48 cm, bredden 68 cm
  • Størrelse på sitteplattform er: høyde 47,5 cm, dybden 32 cm, bredden 54,5cm
En veldig enkel arbeidstegning, (målene er satt på i ettertid)
Ferdige stiger!

Størrelsen og vekt gjør at jeg uten store vanskeligheter klarte å bære stigene ut i terrenget alene. Jeg finner to strategiske plasser jeg på forhånd har tenkt meg ut. Der setter jeg opp stigene, den ene plassen har jeg skutt dyr tidligere fra «climber» og den andre plassen har jeg sett det gå dyr tidligere.  Jeg bruker en jekkestropp til å feste stigene fast i treet. Jeg kommer også til å ha med meg fallsele og et tau, når jeg senere skal sitte der på jakt.

Den ene stigen satt ut i terrenget

Etter jeg var ferdig med de to stigene så fikk jeg høre at det ligger en del gamle materialer inne i et lagerrom på låven som jeg kunne bruke til å bygge noe av. Jeg går inn på lageret og finner frem fire gamle stolper, to av stolpene har vært gamle taksperrer i et tak som ble bygget for ca. 100 år siden! Finner også litt diverse bord av ulike dimensjoner og tilstandsgrad som jeg tar med meg ut. Jeg bestemmer meg for å bygge et tårn og et «blind/skjul» på bakken. Jeg har allerede tenkt ut to plasser jeg kan sette ut tårnet og «blind/skjulet». Byggeprosessen nå ga meg flashback til da jeg lagde hytter i skogen på barneskolen. Restmateriale i mye forskjellige dimensjoner som spikres sammen sånn jeg føler for det. Tårnet får jeg plassert bak et bøkekratt og «skjulet» får jeg plassert inni noe kratt av ukjent art. Der jeg plasserer «skjulet» har jeg også tidligere skutt et dyr, men da bare fra postering rett på bakken. Men nå blir det standardheving på posten! Jeg har planer om å legge en liten haug med kvist rundt for å skjule den litt mer, men det ble det ikke tid til i denne omgang.

Når så alle postene er ferdig bygd så går jeg over området foran postene med et beist av en kantklipper, jeg får fjernet endel høyt gress og annen vegetasjon som ofte gjør det vanskelig å få ren skuddbane eller i det hele tatt se dyra.

Laget en liten krakk til tårnet! De to bordene som sikrer fall bakover kan skyves til siden når man klatrer opp og ned.
Tror jeg kommer til å sitte fint i det tårnet der 🙂
Skjulet er som seg hør og bør også utstyrt med en liten krakk.
Skyteskårene kom naturlig da bordbitene jeg fant alle hadde ulik lengde

Jeg synes denne prosessen med å bygge poster og finne ut av hvor jeg skal sette de i terrenget er en kjempegøy del av jakta. Med fire nye poster på plass så er jeg klar for høsten!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *