Prosjekt laminert langbue

Denne buen vil betegnes som en moderne langbue, noen kaller det også for tradbue. Denne buen lamineres med to lag med parallelle bambuslaminater som har tykkelse på 0,07’’ (tommer) som ligger i midten, et tapert laminat i alm på hver lem som ligger på buksiden (taperer 0,001’’ pr tomme), en tynn finer av et eksotisk tre som ligger på ryggsiden og glassfiberlaminater helt ytterst i rygg og buk (tykkelse 0,04’’). Buen har en riser i eik med pilhylle. Riseren ligger mellom bambusen og de taperte laminatene. Tuppene blir forsterket med vannbøffelhorn og eik. Eik og vannbøffel blir valgt av estetiske grunner og fordi det er hardt.

Det første jeg lager er riseren, til det så bruker jeg en rest av en benkeplate i eik. Platen er ikke tykk nok i seg selv, så for å få den tykk nok så limer jeg sammen to stykker. For deretter å kjøre den gjennom en tykkelseshøvel til den når 44mm. Deretter sager jeg ut riseren med en stikksag og så bruker jeg en pussemaskin til å pusse den jevn. Riseren skal gå ut i «null» i tykkelsen for å få en fin overgang mellom laminatene.

Når man lager en bue av denne typen så er man avhengig av å ha en form når man limer buen. Slik at man får presset laminatene sammen. Man kan lage ulike former alt etter som hvilken buetype man skal lage. I dette tilfelle er formen helt rett, da det er en «enkel» langbue. Formen er av 50mm kryssfiner i bunn og en 2×6’’ i topp. Det lages plass til riseren i toppformen. For å presse laminatene sammen så brukes det en brannslange som jeg pumper opp med 6 bar trykk. I topp og bunn av laminatene ligger det en 0,6mm tykk stålremse for å jevne ut trykk og ta bort eventuelle ujevnheter. I hver ende av formen er det en liten kloss som forhindrer laminatene å skli ut under liming. Det hele dekkes så med plastfolie før man limer. Limet som brukes er «EA-40 smooth on epoxy» som er godt egnet til å lime buer. Før man limer så støvsuger/tørker jeg av støv av trelaminatene og bruker aceton på glassfiberlaminatene. Når man limer så starter man med underste laminat, smører lim på det og legger det i formen. Så tar man neste laminat, smører lim på begge sider og legger det i formen. Dvs. at man alltid smører lim på begge flater som skal presses sammen, på denne måten forsikrer man seg om at man får dekket hele fugen med lim. Man limer ferdig, setter på toppformen og setter trykk på slangen. Så står formen med trykk på i ca. et døgn. Før man slipper opp trykket så setter man hele formen ned i en herdeboks. Der skal den stå i 4 timer på ca 60 grader. Dette herder epoxyen bedre og gjør den mer varmebestandig. Herdeboksen er laget av kryssfiner med isolasjon i lokket og et varmeelement i bunn med en termostat man setter på 60 grader. For å forsikre meg om temperaturen så bruker jeg et termometer som har en tynn sensor som jeg legger inn i boksen, da kan jeg følge med på at temperaturen blir riktig. Etter fire timer herding er buen klar til å tas ut av formen.

Riserklossen limes
Riserkloss pusses
Bygging av form
Laminatene, fra venstre: Metalremser x2 , glassfiber x2, bambus x2, alm (tapert), finer og riserkloss
Her ser man buen under liming. Slangen er det 6 bar trykk på. Har brukt strips og jekkestropper som hjelp for å stabilisere laminatene før jeg fikk satt på trykk.

Når buen så er kommet ut av formen så begynner prosessen med å få det til å se ut som en bue. Det første som må gjøres er å rense for lim og plastfolie. Limet er veldig hardt, så jeg endte opp med å bruke en elektrisk stikksag for å rense kantene. Når det så er gjort så tegner jeg opp breddeprofilen på buens rygg. Skjærer ut breddeprofilen, den går fra 34mm til 16mm. Grepet grovformes og jeg setter buen på tillerstokken. På grunn av at man har et tapert laminat og at jeg har en jevn avsmalning ut mot tuppene, så er tilleren nesten perfekt med en gang. Jeg justerer litt ved å pusse det ene lemmet litt smalere. Buen ender på ca. 34# på 28’’. Grepet og pilhyllen formes etter inspirasjon fra to av buene i min private samling. Former det sånn at det ligger godt i hånden. Nockene forsterkes med en tynn plate vannbøffelhorn med eik over. Til slutt pusses riseren og nockene med sandpapir. Glassfiberen pusses også litt med sandpapir for å runde av kantene. Og på flatsiden pusser jeg veldig lett over med 400 sandpapir. Deretter lakkeres buen med klarlakk. Legger et tynt lag over hele, lar det tørke litt og gjentar til jeg er fornøyd. Pilhyllen Dekkes med en filt, og under filten tilpasser jeg en halv fyrstikk for å gjøre kontaktflaten til pilen så liten som mulig. Altså sånn at man får en liten «dump» som pilen hviler på. Streng lager jeg av b-50 dacron, som en tvinnet flamsk streng med løkke i begge ender. Strengen får en midtsurring med en servingtråd beregnet til formålet. Det lages også en liten surring som markerer hvor på strengen pilen skal settes. Så er buen ferdig!

4 thoughts on “Prosjekt laminert langbue

 1. Hei.
  Utrolig flott bue, jeg er snekker av yrke så har lurt i og lage en bue selv lenge.
  Snoker derfor rundt på sider som dette etter tips 🙂
  Jeg har en longbow som er kjøpt ferdig men det blir ikke det samme.
  Hvor får du materiell til of lage en slik bue ? Jeg tenker da på metall/glassfiber/treverk og trykk pølse.

  1. Heisann, takk for det! Laminatene både glassfiber og trelaminat kjøpte jeg fra en buemaker i Tønsberg (Oddbjørn Fritzøe). Det er mulig du kan kjøpe av han. Glassfiberlaminat selges forsåvidt også her: https://www.tradbow.no/diverse/buebygging/glassfiber-detail Ellers så er det mulig Ivar Malde hos https://www.kviljobuemakeri.org/ Kan lage laminater i tre til deg. Laminatene av metall som brukes for å rette av formen er kjøpt hos vanlig blikkenslager. «Trykkpølsa» er en gammel brannslange som er tettet i ene enden og montert på ventil i andre enden. Bare å spør hvis det er mer du lurer på, lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *